Help je hond te ontspannen

Tips in een normale situatie:

 • Wees zelf rustig

Honden houden ons voortdurend in het oog en lezen lichaamstaal als geen ander. Wanneer wij onrustig zijn, worden zij dit automatisch ook. Zorg er dus voor dat je zelf rustig bent. Beweeg je rustig, let zonodig op je ademhaling en praat zacht.

 • Geen harde omgevingsgeluiden

Alle omgevingsgeluiden vormen prikkels voor je hond. Als je je hond wil laten ontspannen, neem je best zoveel mogelijk prikkels weg. Zet de tv af, zoek een rustige kamer op. Wanneer je andere dieren hebt, kan je die ook afzonderen.

 • Zet rustige en ontspannende muziek op

Een rustig muziekje kan je hond ook helpen om te ontspannen. Let er wel op dat je de muziek zacht zet. Hondenoren zijn veel gevoeliger dan mensenoren.

 • Zorg voor een aangenaam plekje voor je hond

Het is erg fijn als je hond een eigen plekje heeft, waar hij graag ligt. Dit kan een mand zijn, een bench, een kussen of gewoon bij jou op de bank. Als een hond lekker kan liggen zal hij ook sneller ontspannen en lekker in slaap vallen.

 • Verwijder stimulerende factoren

Haal alle speeltjes even weg. Je hond kan moeite hebben met ontspannen, wanneer hij zich in een kamer bevindt, die boordevol speeltjes ligt.

 • Geef uw hond een massage

Iedereen kan zijn hond een massage geven om hem te helpen ontspannen. Wanneer je niet echt kan masseren, probeer dan je hond rustig te aaien. Aai hem langzaam en met lange halen over zijn schouders, zijn rug en zijn zij. Oefen voldoende druk uit, dit vinden de meeste honden een fijn gevoel. Je kan ook langzaam in rondjes aaien of een zachte druk uitoefenen met platte hand op de schouders en de zij van je hond. Let tijdens een massage steeds op uw eigen ademhaling en kom rustig over. Dit zal overgaan op uw hond.

 • Voldoende lichaamsbeweging

Wanneer je een ontspannen hond wil, is het ook belangrijk dat je hem voldoende beweging en uitdaging biedt. Dit is nodig om je hond fysiek en mentaal moe te maken. Wanneer een hond moe is, kan hij zich ook makkelijker ontspannen. Het moment na het uitlaten of spelen is dus ideaal om je hond tot ontspanning te brengen.

 • Geef je hond een kauwbot of kauwspeeltje

Kauwen helpt je hond om prikkels te verwerken en te ontspannen. Let wel op dat je zelf nooit speelt met kauwspeeltjes. Deze zijn enkel om op te kauwen en er wordt dus niet mee gegooid.

Tips in een stressvolle situatie (onweer, vuurwerk,…)

 • Steun je hond, maar troost hem niet

Veel honden zoeken steun bij hun baasje wanneer ze bang zijn of stress hebben. Laat dit toe en wees die steun voor hem, maar ga zijn angst niet aanmoedigen. Je hoeft je hond niet te troosten, want dit kan zijn angst enkel maar bevestigen en versterken. Doe gewoon als anders, blijf zelf rustig en negeer dat, waar je hond bang voor is. Zo zal hij snappen dat het geen bedreiging is en dat jij er wel bent voor hem.

 • Zorg voor een aangenaam plekje voor je hond

Zorg voor een plek waar je hond zich kan terugtrekken wanneer hij angstig is. Wanneer hij graag onder tafel gaat liggen, laat dit dan toe en leg misschien zelfs een dekentje onder tafel voor hem om op te liggen. Als je hond een bench heeft kan je hier een deken over hangen zodat je hond zich wat meer beschermd voelt. Wil je hond net graag bij jou zijn, laat hem dan lekker dicht tegen je aankruipen.

 • Zet rustige en ontspannende muziek op

Rustige muziek kan ervoor zorgen dat je hond minder aandacht gaat schenken aan de ‘bedreigende’ geluiden. Let er wel op dat je de muziek zacht zet. Hondenoren zijn veel gevoeliger dan mensenoren.

 • Zorg voor afleiding

Dit werkt vooral goed bij puppy’s en jongere honden. Neem zijn favoriete speeltje en ga gezellig spelen. Zo zal hij al gauw die grote bedreiging vergeten en zich helemaal focussen op het spelen met zijn baasje.

 • Geef je hond een kauwbot of kauwspeeltje

Kauwen helpt je hond om prikkels te verwerken en te ontspannen. Let wel op dat u zelf nooit speelt met kauwspeeltjes. Deze zijn enkel om op te kauwen en er wordt dus niet mee gegooid.

 • Voldoende lichaamsbeweging

Als je weet dat er een stressvolle situatie aankomt (bv. vuurwerk), zorg er dan voor dat je je hond voldoende hebt uitgelaten op voorhand en dat je hem goed moe gemaakt hebt. Een hond die moe is, kan zich ook makkelijker ontspannen en het zorgt er ook voor dat je niet meer naar buiten hoeft bv. tijdens het vuurwerk.

 • Je kan een snack voorzien, maar dwing je hond niet om te eten

Sommige honden houden van eten en een snack kan dan voor afleiding zorgen in stressvolle situaties. De meeste honden zullen echter niet eten of drinken wanneer ze bang zijn. Dwing je hond hier dan ook niet toe, maar wacht tot hij zelf gaat eten of drinken.

 • Schakel een rustige hond in

Het kan ook helpen om je hond tijdelijk samen te zetten met een andere hond die wel rustig is in die bepaalde situatie. Als de hond van de buren bv. niet bang is van onweer, kan zijn gezelschap jouw hond geruststellen. Honden voelen elkaar erg goed aan en zo kan de kalmte van de ene hond, de stress van een andere hond verminderen.

Wanneer je hond kampt met ernstige angststoornissen of gedragsproblemen, raadpleeg dan een dierenarts of gedragsdeskundige.

Op zoek naar meer handige tips voor huisdieren? Volg www.huisdierinside.com en blijf op de hoogte!